Mad og måltidspolitik
I Karla Grøn har vi lavet vores egen delpolitik for arbejdet med vores madordning. Den er lavet på baggrund af dels sundhedsstyrelsens altid gældende anbefalinger, samt Vejle kommune, - Dagtilbuds politik for området.
Mad og måltidspolitik for Karla Grøn
Denne mad-og måltidspolitik er lavet på baggrund af i Vejle kommunes mad, - og måltidspolitik for Dagtilbud udgivet i 2020 samt fødevarestyrelsens kostråd til måltider i daginstitutioner samt fødevarestyrelsens guide til daginstitutioner omkring rammer om det gode måltid. Vi har også indarbejdet principper fra ”Madro-principperne” fra Madroinstituttet v. Anne Elsøe.
Karla Grøns mad-og måltidspolitik er blevet til i samarbejde med personalegruppen og forældrebestyrelsen. Den blev første gang lavet ved indførelsen af mad-og frokostordningerne i 2009. Siden er den godkendt i 2011 og revideret igen i august 2014, august 2016 og oktober 2018, september 2020, november 2022 og september 2024.
Forord.
I Karla Grøn er vi meget bevidste om, at kostens sammensætning er af stor betydning for børn og voksnes trivsel, både den enkelte dag og generelt set over hele livet.
Da mange børn tilbringer mange timer i institutionen hver dag, er det vigtigt, at der serveres en sund, nærende og varieret kost. I Karla Grøn har vi ansat en kostfaglig medarbejder, som skal stå for planlægningen og tilberedningen af kosten. Kosten skal leve op til anbefalingerne fra fødevarestyrelsen kostråd til måltider i daginstitutioner. Kosten tilberedes i køkkenet i Karla Grøn, så børnene har rig mulighed for at dufte maden i huset og til at følge madlavningen.
En alsidig kost sætter gode rammer for trivsel, læring og udvikling til dagens udfordringer. Vi mener, vi kan være med til at give børnene et godt grundlag for en god livsstil med nogle sunde kostvaner. Dette gælder både nu og på længere sigt og med forebyggelse af overvægt og andre følgesygdomme. Et begreb som maddannelse har vundet indpas og samarbejde omkring madordning og pædagogik er blevet en naturlig del af hverdagen. Det er i denne sammenhæng, at vi også har indarbejdet principper fra ”Madro”.
I kostens tilberedning lægger vi stor vægt på at lave så meget fra bunden som muligt, for at optimere indholdet af vitaminer og mineraler og mindske indholdet af unødvendige tilsætningsstoffer. Økologi vægter vi højt og har økologisk spisemærke i sølv og har en økologiprocent på 70-80 %. Derudover lægger vi vægt på at købe danske råvarer og prioriterer brug af årstidens frugt og grønt. Vi arbejder hele tiden med at skabe en hyggelig stemning ved bordet, hvor man kan sidde og småsnakke lidt om forskellige ting.
Herudover forholder vi os til mad og måltider i Karla Grøn på følgende måde.
Morgenmad.
Der tilbydes morgenmad til de børn der møder i Karla Grøn inden kl. 07.15. Vi mener det er vigtigt at starte dagen med et godt morgenmåltid, så kroppen får noget at arbejde på til dagens udfordringer. Spisningen foregår på en rolig måde, hvor der bliver hyggesnakket under spisningen. Morgenmaden spises i vuggestuen og på Torvet, hvor vi er bevidste om at gøre omgivelserne hyggelige og imødekommende for både børn og voksne når de kommer.
Morgenmåltidet består f.eks. af havregryn eller rugfras. Sammen med dette kan man få mælk, tørrede tranebær og frisk frugt i små stykker
Formiddagsmad.
Kl. 8.30 i vuggestue og kl. 9.00 i børnehaven serveres der lidt formiddagsmad. Den består af frugt, og en form for brød, grød eller lign. Børnene bliver samlet ved bordene i deres grupper for at spise. Børnehavebørnene laver samtidig en samling med opstart til dagens aktiviteter.
Frokost.
Kl. 10.45 i vuggestuen og 11.00 i børnehaven serveres der frokost. Børnene kan hjælpe med at dække bord med tallerkener, glas og bestik. Alle i Karla Grøn vasker hænder, inden de sætter sig ved bordet. Inden maden serveres fortælles der af en voksen, hvad menuen består af. Frokosten kan både være kold, lun eller varm.
Eftermiddagsmad.
Kl. 14.00 serveres der igen lidt mad. Dette foregår stuevis. Om sommeren spiser vi ofte på legepladsen. Der samles børnene på samme måde stuevis som indendørs. Det kan fx være grovboller, pizzasnegle eller lign. der serveres.
Vand hele dagen.
Der er altid mulighed for at få frisk vand i Karla Grøn.
Behov for lidt ekstra
Personalet kan til enhver tid vurdere om et barn har behov for at blive tilbudt et stykke brød eller andet uden for måltiderne.
Rammerne omkring måltidet, herunder inddraget nogle principper fra Madro-konceptet
Den voksne bestemmer:
• Hvornår der serveres
• Hvor der serveres
• Hvad der serveres
Barnet bestemmer:
• Hvad det spiser af det serverede
• Hvor meget det spiser
I praksis betyder det:
• Vi præsenterer al maden for børnene og giver dem alle som udgangspunkt noget af det hele på deres tallerken. Hvis der er børn der har det svært med det lader vi være – da det ellers opleves som et ubehageligt overgreb på barnet.
• Der er ingen tvang eller opfordringer om at smage – Sig i stedet ”Du kan smage hvis du har lyst”. Barnet har ret til ikke at spise op – respekteres for selv at kunne mærke egne behov.
• Barnet bestemmer selv rækkefølgen af det, barnet spiser – uden voksenindblanding. Heller ikke noget med at skulle spise noget, før man kan få noget andet.
• Del gerne alt mad ud samtidig – altså f.eks både brød og frugt til eftermiddagsmad o.l. Ok at dele brød rundt først – men ikke at kræve at det spises inden man får frugt. Det er også ok at få mere frugt uden at spise brødet op.
• Hvis et barn f.eks. ikke spiser rugbrød, men kun pålæg, så accepter det uden negative kommentarer el.l. Der skal dog være lige meget af det hele til alle børn – så sig gerne barnet ikke kan få mere pølse fordi der skal være nok til de andre – spiser barnet så ikke mere, så ved vi der snart tilbydes et nyt måltid mad.
• Det kan være godt at dele maden op i mindre enheder og gøre det mere overskueligt for barnet – evt. ryttere til små børn.
• Vi skal ikke snakke om sundt og usundt. Al den mad der serveres i Karla Grøn er sundt så dette skal der ikke snakkes om. Barnet skal ikke risikere at påvirkes til at spise af udefrakommende krav.
• Alsidigheden i den mad vi og børnene spiser skal ikke ses på den enkelte dag, - men over ca. en 14-dages periode og derfor behøver vi ikke bekymre os hvis et barn ikke spiser en varieret kost de enkelte dage.
Børn med særlige diæter og børn fra andre kulturer.
Vi ønsker til enhver tid i Karla Grøn at tilgodese børn med særlige diæter og kulturelle behov. Ved diæter skal der foreligge en lægeerklæring, for hvilken diæt der skal tilberedes, til det enkelte barn. Vores kostfaglige medarbejder vil i samarbejde med forældre og det øvrige pædagogiske personale tilrettelægge en kostplan. Den vil sørge for, at barnet får den rigtige diæt når barnet er i Karla Grøn.
Børn fra andre kulturer vil på samme måde få lavet individuelle hensyn og aftaler. Vi vil gerne lægge op til at forældrene er i dialog med både det pædagogiske personale og vores kostfaglige medarbejder omkring særlige aftaler.
Mad i andre sammenhænge
Madpakker er en naturlig del af hverdagen i børnehuset. Disse bestilles i køkkenet af gruppernes personale i god tid, således der kan købes ind til at, de kan laves lige så sunde, alsidige og nærende som den mad der ellers ville blive serveret.
Til vores fødselsdage vælger fødselsdagsbarnet dagens menu i samarbejde med vores kostfaglige medarbejder i køkkenet ud fra nogle billeder med menuer hun har udvalgt. Dette gælder kun for børnehavebørnene. Vuggestuen får boller med flag i til formiddagsmad.
Afrunding.
Som beskrevet i forordet mener vi, at der bliver serveret en ernæringsmæssig korrekt kost i Karla Grøn, hvor der er lagt vægt på, at børnene både dufter og smager på forskellige fødevarer. Dette vil give børnene en god indsigt for nogle gode og sunde kostvaner, både nu og på længere sigt i livet. Med nogle sunde naturlige kostvaner sikres der en god grobund for trivsel, læring og udvikling.
Vi vil altid tage initiativ til samtaler med forældre, hvis vi mener, at der opstår mistanke om, at barnets trivsel, læring og udvikling trues på baggrund af fejlernæring. Vi tænker også herunder overvægt hos børn.
Følg eventuelt Karla Grøns madordning på Instagram, hvor vores køkkendame ligger billeder op af den mad der serveres.