Mad og måltidspolitik

I Karla Grøn har vi lavet vores egen delpolitik for arbejdet med vores madordning. Den er lavet på baggrund af dels sundhedsstyrelsens altid gældende anbefalinger, samt Vejle kommune, - Dagtilbuds politik for området.

Mad og måltidspolitik for Karla Grøn

Denne mad-og måltidspolitik er senest lavet på baggrund af i Vejle kommunes mad, - og måltidspolitik for Dagtilbud udgivet i 2020.

Karla Grøns mad-og måltidspolitik er blevet til i samarbejde med personalegruppen og forældrebestyrelsen. Den blev første gang lavet ved indførelsen af mad-og frokostordningerne i 2009. Siden er den godkendt i 2011 og revideret igen i august 2014, august 2016 og oktober 2018, september 2020 og senest november 2022.


Forord.

I Karla Grøn er vi meget bevidste om, at kostens sammensætning er af stor betydning for børn og voksnes trivsel, både den enkelte dag og generelt set over hele livet.
Da mange børn tilbringer mange timer i institutionen hver dag, er det vigtigt, at der serveres en sund, nærende og varieret kost. I Karla Grøn har vi ansat en kostfaglig medarbejder, som skal stå for planlægningen og tilberedningen af kosten. Kosten skal leve op til anbefalingerne for de energigivende stoffer, samt vitaminer og mineraler. Kosten tilberedes i køkkenet i Karla Grøn, så børnene har rig mulighed for at dufte maden i huset og til at følge madlavningen.
En alsidig kost sætter gode rammer for trivsel, læring og udvikling til dagens udfordringer. Vi mener, vi kan være med til at give børnene et godt grundlag for en god livsstil med nogle sunde kostvaner. Dette gælder både nu og på længere sigt og med forebyggelse af overvægt og andre følge sygdomme. Et begreb som maddannelse har vundet indpas og samarbejde omkring madordning og pædagogik er blevet en naturlig del af hverdagen.
I kostens tilberedning lægger vi stor vægt på, at lave så meget fra bunden som muligt, da vi mener at ”hjemmelavet mad” har et større indhold af vitaminer og mineraler, og mindre indhold af tilsætningsstoffer. Økologi vægter vi i det omfang økonomien rækker til det, men prioriterer klima forud for økologi, hvilket vil sige, at vi hellere vil købe ikke økologiske danske æbler end købe økologiske æbler som bliver fløjet ind fra udlandet. Vi lægger generelt vægt på, at købe danske råvarer og prioriterer brug af årstidens frugt og grønt. Vi arbejder hele tiden med at skabe en hyggelig stemning ved bordet, hvor man kan sidde og småsnakke lidt om forskellige ting. Når de fleste børn er færdige med at spise, begynder børnene at få lov til at gå fra bordet. Børnene skal selv sætte deres service på plads.


Herudover forholder vi os til mad og måltider i Karla Grøn på følgende måde.

Morgenmad.

Der tilbydes morgenmad til de børn der møder i Karla Grøn inden kl. 07.15. Vi mener det er vigtigt at starte dagen med et godt morgenmåltid, så kroppen får noget at arbejde på til dagens udfordringer. Spisningen foregår på en rolig måde, hvor der bliver hyggesnakket under spisningen. Morgenmaden spises i vuggestuen og på Torvet, hvor vi er bevidste om at gøre omgivelserne hyggelige og imødekommende for både børn og voksne når de kommer.
Morgenmåltidet består f.eks. af havregryn eller havrefras. Sammen med dette kan man få minimælk, rosiner, frisk frugt i små stykker.

 

Formiddagsmad.

Kl. 8.30 i vuggestue og kl. 9.00 i børnehaven serveres der lidt formiddagsmad. Den består af frugt, og en form for brød, grød eller lign. Børnene bliver samlet ved bordene i deres grupper for at spise. Børnehavebørnene laver samtidig en samling med opstart til dagens aktiviteter.


Frokost.

Kl. 10.45 i vuggestuen og 11.15 i børnehaven serveres der frokost. Børnene kan hjælpe med at dække bord med tallerkener, glas og bestik. Alle i Karla Grøn vasker hænder, inden de sætter sig ved bordet. Inden maden serveres fortælles der af en voksen, hvad menuen består af. Alle børn opfordres til at smage lidt på det hele. Frokosten kan både være kold, lun eller varm. Kosten følger anbefalingerne omkring frokosten i daginstitutioner, som fødevarestyrelsen har udarbejdet. De kan læses på www.altomkost.dk .

Eftermiddagsmad.

Kl. 14.00 serveres der igen lidt mad. Dette foregår stuevis. Om sommeren spiser vi ofte på legepladsen. Der samles børnene på samme måde stuevis som indendørs. Det kan fx være grovboller, pizzasnegle eller lign. der serveres. Der er altid mulighed for at få rugbrød samt en form for grønt tilbehør.


Vand hele dagen.

Der er altid mulighed for at få frisk vand i Karla Grøn.


Børn med særlige diæter og børn fra andre kulturer.

Vi ønsker til enhver tid i Karla Grøn, at tilgodese børn med særlige diæter og kulturelle behov. Ved diæter skal der foreligge en lægeerklæring, for hvilken diæt der skal tilberedes, til det enkelte barn. Vores kostfaglige medarbejder vil i samarbejde med forældre og det øvrige pædagogiske personale tilrettelægge en kostplan. Den vil sørge for, at barnet får den rigtige diæt når barnet er i Karla Grøn.
Børn fra andre kulturer vil på samme måde få lavet individuelle hensyn og aftaler. Vi vil gerne lægge op til at forældrene er i dialog med både det pædagogiske personale og vores kostfaglige medarbejder omkring særlige aftaler.

Mad i andre sammenhænge

Madpakker er en naturlig del af livet i børnehuset. Disse bestilles i køkkenet af gruppernes personale i god tid, således der kan købes ind til at, de kan laves lige så sunde, alsidige og nærende som den mad der ellers ville blive serveret.


Til vores fødselsdage vælger fødselsdagsbarnet dagens menu i samarbejde med vores kostfaglige medarbejder i køkkenet ud fra nogle billeder med menuer hun har udvalgt. Dette gælder kun for børnehavebørnene. Vuggestuen får boller med flag i til formiddagsmad.


Afrunding.

Som beskrevet i forordet mener vi, at der bliver serveret en ernæringsmæssig korrekt kost i Karla Grøn, hvor der er lagt vægt på, at børnene både dufter og smager på forskellige fødevarer. Dette vil give børnene en god indsigt for nogle gode og sunde kostvaner, både nu og på længere sigt i livet. Med nogle sunde naturlige kostvaner sikres der en god grobund for trivsel, læring og udvikling.
Vi vil altid tage initiativ til samtaler med forældre, hvis vi mener, at der opstår mistanke om, at barnets trivsel, læring og udvikling trues på baggrund af fejlernæring. Vi tænker også herunder overvægt hos børn.


Følg eventuelt Karla Grøns madordning på Instagram, hvor vores køkkendame ligger billeder op af den mad der serveres.

 

 

 

 

 

 

Klatrestativ